Vývoj biochemických testů pro stanovení metabolitů v lidských embryonálních kmenových buňkách - Cigánková, Hana; Kyrylenko, Sergiy; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Lidské embryonální kmenové buňky jsou v současné době velice častým tématem, nejen ve vědeckém světě. Jejich schopnost vlastní neomezené sebeobnovy a schopnost vyvinout se v jakýkoliv typ buněk dospělého organismu je předurčuje k potenciálnímu klinickému využití. Ačkoliv je známo již mnoho např. o podmínkách jejich kultivace, buněčné signalizaci a diferenciační kapacitě, dosud málo pozornosti bylo věnováno výzkumu jejich metabolických vlastností. Porozumět jejich metabolizmu je neméně důležité, jelikož vykazují metabolické charakteristiky podobné nádorovým buňkám. Tyto charakteristiky mohou být také jednou z příčin vzniku teratomů, které často transplantované kmenové buňky tvoří. Cílem této diplomové práce je vyvinout metody pro přesné měření některých metabolických parametrů, jejichž stanovení by mohlo přispět k přesnější analýze metabolických změn probíhajících zejména při jejich diferenciaci do specializovaných buněčných typů. Součástí je také aplikace vytvořených metod na měření metabolitů v kulturách lidských buněk kmenových (ať už embryonálních či indukovaných) a diferencovaných.
Human embryonic stem cells are currently very frequent topic, not only in the scientific world. Their unlimited self-renewal capacity and the ability to develop into any cell type of an adult organism predeterminates them for their potential clinical use. Although there is a lot known e.g. about the culture conditions for their proper growth, about their cell signaling and differentiation capacity, little attention has been paid to research of their metabolic properties yet. Understanding their metabolism is equally important, as they have similar metabolic characteristics to those of tumor cells. These characteristics could be one of the causes of teratomas, which stem cells form very often, when transplanted into a living organism. The aim of this thesis is to develop methods for accurate measurement of some metabolic parameters. Development of these methods could contribute to more accurate analysis of the metabolic changes occurring during their differentiation into specialized cell types. A constituent part the thesis is also to apply those methods to metabolites measurement in cultures of human stem cells (either embryonic or induced) and differentiated cells.
Vedoucí práce: Sergiy Kyrylenko
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: biochemické testy; buněčný metabolismus; embryonální kmenové buňky; metabolity; biochemical tests; cell metabolism; embryonic stem cells; metabolites; diplomové práce; master's theses