Trestní odpovědnost soudního exekutora - Vylegala, Jan (2013)
Předložená disertační práce se zabývá problematikou trestní odpovědnosti soudního exekutora (včetně vykonavatele exekutora), a to pouze v souvislosti s výkonem exekuční činnosti. Poukazuje na praktické problémy a nástrahy exekuční činnosti, jakož i na zneužívání dominantního postavení soudního exekutora. Věnuje se dále problematice kárné odpovědnosti exekutora jako předstupni trestní odpovědnosti při mnohdy stíratelné hranicí mezi nimi. V práci jsou rovněž předkládány konkrétní případy z praxe.