Postavení zasílatele při obstarání a provedení nákladní přepravy zboží - česká, slovenská a rakouská právní úprava - Otépková, Eva (2012)
Autorka se ve své práci s názvem „Postavení zasílatele při obstarání a provedení nákladní přepravy zboží - česká, slovenská a rakouská právní úprava“ zabývá problematikou týkající se zasílatelství jakožto jednoho z institutů obchodního práva. V předkládané práci se autorka zabývá právy a povinnostmi zasílatele při obstarání nákladní přepravy zboží, tak i postavením zasílatele při provedení takové přepravy, a to jak z pohledu práva českého, slovenského, tak i práva rakouského. Pozornost je zaměřena především na problematiku odpovědnosti zasílatele při výkonu jeho činnosti, a s tím související možné následky porušení jeho povinnosti, přičemž v tomto kontextu je velmi aktuální otázka sjednávání tzv. přejímacích (pevných) sazeb se zasílatelem a z takového ujednání rezultující rozsah odpovědnosti zasílatele, kdy dle některých právních názorů v české odborné veřejnosti by v takovém případě měla být odpovědnost zasílatele posuzována jako odpovědnost dopravce, dle některých právních názorů však pouze nadále jako odpovědnost zasílatele.