Charakteristika aktivní struktury v seismicky aktivní zóně Nový Kostel (západní Čechy) na základě prostorového a časového rozmístění seismických jevů - Halló, Miroslav; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2013)
Seismiská energie se v regionu západních Čech uvolňuje v několika epicentrálních oblastí. Nejvýznamnější aktivita je pozorována v epicentrální oblasti tvaru excentrické elipsy blízko vesnice Nový Kostel. Hlavním záměrem této práce je popsat prostorové rozmístění hypocenter zemětřesení v seismicky aktivní zóně Nový Kostel a detailní výzkum geometrie aktivní struktury. Data použitá pro tuto studii pocházejí z bulletinů zemětřesení v západních Čechách detekovaných monitorovací sítí Kraslice (KRASNET). Tato data obsahují více než 5000 jevů lokalizovaných v epicentrální oblasti Nový Kostel. Výsledky výzkumu prostorového rozmístění hypocenter ukazují, že hypocentra nejsou v celé zóně rozmístěny uniformě, ale spíše v několika shlucích. Tyto prostorové shluky jsou v této práci rozděleny do pěti skupin na základě jejich vzájemné prostorové pozice a podobností v jejich geometrii.
The seismic energy in the region of western Bohemia is radiated from a few epicentral areas. The most significant activity has the epicentral area with shape of very excentric ellipse close to village Nový Kostel. The main purpose of this study is to investigate distribution of the hypocentres in the seismo-active zone Nový Kostel and describe geometry of the active structure. The data used for this study originate from the bulletins of the Kraslise monitoting network (KRASNET) and includes more than 5000 localized events from the area of interest. Results from spatial distribution of the hypocentres indicate, that hypocentres are not distributed in the whole area uniformly but mostly in the several clusters. These spatial clusters are divided into five groups of clusters on the basis of their mutual position and similarities in geometry.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: seizmicita -- Česko; zemětřesení -- Česko; zlomy (geologie) -- Česko; earthquake -- Czechia; earthquake; seismicity -- Czechia; seismicity; Nový Kostel (Česko); Chebská pánev (Česko); Nový Kostel (Czechia); Cheb Basin (Czechia); rigorózní práce