Charakteristika aktivní struktury v seismicky aktivní zóně Nový Kostel (západní Čechy) na základě prostorového a časového rozmístění seismických jevů - Halló, Miroslav (2013)
Seismiská energie se v regionu západních Čech uvolňuje v několika epicentrálních oblastí. Nejvýznamnější aktivita je pozorována v epicentrální oblasti tvaru excentrické elipsy blízko vesnice Nový Kostel. Hlavním záměrem této práce je popsat prostorové rozmístění hypocenter zemětřesení v seismicky aktivní zóně Nový Kostel a detailní výzkum geometrie aktivní struktury. Data použitá pro tuto studii pocházejí z bulletinů zemětřesení v západních Čechách detekovaných monitorovací sítí Kraslice (KRASNET). Tato data obsahují více než 5000 jevů lokalizovaných v epicentrální oblasti Nový Kostel. Výsledky výzkumu prostorového rozmístění hypocenter ukazují, že hypocentra nejsou v celé zóně rozmístěny uniformě, ale spíše v několika shlucích. Tyto prostorové shluky jsou v této práci rozděleny do pěti skupin na základě jejich vzájemné prostorové pozice a podobností v jejich geometrii.