Vázané buňky bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans na povrchu pevného anorganického substrátu - Osičková, Adéla (2013)
Práce se teoreticky i prakticky zabývá oxidací síry acidofilní chemolitotrofní bakterií Acidithiobacillus ferrooxidans a její vazbou na sirný substrát a přináší předběžné výsledky dané problematiky. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi obsahem buněčného ATP u volných a vázaných bakterií, u vázaných bakterií je obsah ATP téměř 3 krát vyšší, což poukazuje na metabolicky odlišnou frakci buněk. S využitím analyzátoru TOC byly kvantifikovány vázané buňky na povrchu síry. Ačkoliv lze prokázat rozdíl mezi množstvím celkové a vázané biomasy, množství vázaných buněk je nízké a pro praktické potřeby zanedbatelné, i když zjevně může plnit metabolicky důležitou úlohu.