Exprese predikovaneho lektinu z Burkholderia cenocepacia pro strukturně-funkční studie - Rozkošná, Jana (2013)
Burholderia cenocepacia je oportunitní patogenní bakterie, napadající pacienty s cystickou fibrózou. Tato bakterie je velkou hrozbou, kvůli její rezistenci na většinu antibiotik a některé desinfekční prostředky. Cystická fibróza je smrtelná nemoc, rozšířená po celém světě a objasnění patogenity bakterie Burholderia cenocepacia by mohlo napomoct k léčbě této choroby. V genomu Burholderia cenocepacia, byl nalezen gen(bccll2), který kóduje protein, sekvenčně podobný některým rostlinným lektinům vázajícím manosu. Cílem této práce tedy bylo získání tohoto proteinu v rozpustné podobě. Hlavním krokem byla rekonstrukce rekombinantní molekuly. Jako vhodný vektor posloužil vektor pET28a-mal, jenž obsahoval gen malE, který zajistil správné sbalení výsledného proteinu. Ve vektoru se nacházela sekvence pro oligohistidinovou kotvu. Nejvhodnější, pro vpravení genu bccll2 do vektoru pET28s-mal, byla zvolena metoda topoklonování. Po úspěšném osekvenování klonu pETa-28-mal-bccll2 byl proveden test exp