Vybrané sankční mechanismy v realitě obchodních závazkových vztahů - Mazůrková, Martina (2012)
Předkládaná práce, jak již sám název napovídá, pojednává o vybraných sankčních mechanismech - smluvní pokutě a úrocích z prodlení - v realitě (zejména) obchodních závazkových vztahů. O vybraných sankčních mechanismech je pojednáno nejenom samostatně, avšak i v jejich vzájemné souvislosti. Stranou takového pojednání nemůže zůstat ani otázka limitace náhrady škody, k jejíž podstatné liberalizaci došlo k 1. lednu 2012 s účinností zákona č. 351/2011 Sb., kterým byl novelizován obchodní zákoník. Stavebním kamenem předkládané práce je rozsáhlá judikatura Nejvyššího soudu České republiky, která dotčené sankční mechanismy pomáhala téměř 20 let dotvářet, a jež sehrála klíčovou roli při výkladu sporných a neurčitých ustanovení, jež uvedené právní instituty upravovaly, resp. upravují. Hlavním cílem předkládané práce je tak s využitím judikatury Nejvyššího soudu České republiky - po jejím kritickém zhodnocení - poukázat na vzájemnou propojenost sankčních mechanismů - smluvní pokuty, úroků z prodlení a náhrady škody - a na výkladové problémy, které jsou spojeny s aplikací zákonných ustanovení, jež je upravují. Jejich existence v realitě každodenních hospodářských vztahů nebyla a není bezproblémová a přináší s sebou řadu dosud nevyjasněných otázek, na něž se právě předkládaná práce pokouší nalézt odpovědi, popřípadě alespoň definovat směry, kterými by se jejich výklad mohl ubírat.