Interakce nulmocného nanoželeza s důlními vodami - Barson, Prokop (2013)
Tato diplomová práce se věnuje interakcím nulmocného nanoželeza s důlními vodami. NZVI, jak bývá nanoželezo v praxi označováno, je potenciální sanační látka, která je sto reagovat nejen s důlními vodami. Tato látka je založená na existenci redukčního činidla - Fe0. V této práci je laboratorně studována interakce NZVI se synteticky vyrobenou matricí důlní vody se složkami Fe, Mn, As a SO42− a dále s jednotlivými složkami syntetické důlní vody. Byly interpretovány dílčí mechanismy chemických reakcí a vypočítány základní rychlostní parametry.