Hodnocení technik extrakce na pevnou fázi (SPME a SBSE) pro stanovení distribuce polyaromatických uhlovodíků ve vodných vzorcích prostředí - Kutláková, Anna (2013)
Sorpční extrakce na míchadélku (SBSE) je moderní extrakční technika umožňující stanovení organických polutantů v životním prostředí bez použití organických rozpouštědel. Metoda je založena na sorpční extrakci do polymerní fáze, nejčastěji polydimethylsiloxanu (PDMS), kterým je potaženo magnetické míchadélko. Jednou z nejvýznamnějších skupin organických látek znečišťujících životní prostředí a negativně působících na zdraví živých organizmů, včetně člověka, jsou polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Tato diplomová práce se věnuje problematice extrakce PAU ze vzorků vodního prostředí, a to vzhledem k jejich charakteristické hydrofobní povaze a tendenci k adsorpci na koloidy a tuhé částice. V rámci experimentů byly optimalizovány extrakční podmínky SBSE ke stanovení volně rozpuštěné i celkové koncentrace polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) v modelových vzorcích vody s různým obsahem rozpuštěných huminových látek.