Vstup cizince na území státu (pohled mezinárodního, unijního a českého práva) - Pořízek, Pavel (2012)
Smyslem této disertační práce bude popřít obecně rozšířenou tezi (v judikatuře, praxi států i teorii), že stát má absolutní volnost v otázkách rozhodování o vstupu cizince na své území v rámci výkonu své územní suverenity a že jedinou výjimku z tohoto pravidla představují maximálně smluvní závazky. Práce tak bude analyzovat v rámci jednotlivých pramenů mezinárodního práva, zda a popř. jaká omezení kladou na volnost států v otázkách přijímání cizinců.