Nejlepší zájem dítěte - Kornel, Martin, 1984- (2012)
Disertační práce "Nejlepší zájem dítěte" zkoumá princip nejlepšího zájmu dítěte na pozadí tří oblastí rodinného práva. Tyto oblasti byly zvoleny jako reprezentanti oří odlišných přístupů k právní regulaci otázek dotýkajících se dítěte. Zaprvé, rozhodování státního orgánu o osobní péči rodiče o dítě v situaci, kdy rodiče nežijí společně. Zadruhé, rozhodování státního orgánu o výši výživného, které má rodič hradit dítěti. Zatřetí, podmínky, za kterých může státní orgán iniciovat zahájení řízení o popření právního otcovství k dítěti. Právní úprava těchto otázek je zkoumána včetně historického vývoje a komparace se zvolenými právními řády.