Východiska a tendence vývoje Principů evropského deliktního práva (PETL) a jejich odraz v českém právu - Vlasák, Michal (2012)
Předkládaná disertační práce se zabývá východisky a tendencemi vývoje práva civilních deliktů na pozadí Principů evropského deliktního práva. Úvodní kapitoly se věnují mimoprávním determinantům práva civilních deliktů, unifikaci práva civilních deliktů v Evropě a principu prevence. Stěžejní část práce se zabývá předpoklady odpovědnosti za škodu v Principech evropského deliktního práva, kterými jsou právem chráněný zájem, škoda a příčinná souvislost. Na obecné předpoklady odpovědnosti navazuje konstrukce důvodů odpovědnosti, na jejichž základě dochází k přičtení odpovědnosti konkrétnímu škůdci. Mezi důvody odpovědnosti řadí PETL zavinění, objektivní odpovědnost a odpovědnost za třetí osoby. V práci je dále rozebráno vyloučení odpovědnosti, spoluzavinění a solidární odpovědnost v PETL. Prostředkům nápravy dominuje pojednání o obsahu, způsobu a rozsahu náhrady škody; kapitola se věnuje zejména otázkám rozsahu majetkové a nemajetkové újmy. V závěru autor srovnává vybrané otázky práva civilních deliktů v novém občanském zákoníku a PETL. Zdá se, že právo civilních deliktů je v novém civilním kodexu Principy částečně inspirováno.