Horizontální působení základních práv a svobod - Ivičič, Marek (2012)
Práce se zabývá poměrně málo diskutovanou otázkou, zda jsou účastníci soukromoprávních vztahů vázáni také ustanoveními základních práv a svobod. Uvedená práva mají totiž své primární poslání v regulaci základních vztahů mezi státem a občany, resp. mezi osobami, které se nacházejí pod jurisdikcí tohoto státu. Inspirací pro řešení lze hledat jak v zahraničních přístupech, zejména v Německu, tak i z rozhodovací praxe českých soudů. Základní práva a svobody se přirozeně promítají do ustanovení „jednoduchého práva“, např. ochrana vlastnického práva proti třetím osobám je obsažena v občanském zákoníku a trestním zákoníku. Z judikatury českých soudů lze vystopovat, že ani přímá aplikace základních práv a svobod mezi subjekty soukromého práva není vyloučena.