Fyzika mýdlových bublin - Lošák, Jan (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme studiu tří různých problémů z oblasti fyziky mýdlových bublin. Tyto tři problémy jsou obsahem tří na sobě nezávislých kapitol. První kapitola (Young-Laplaceova rovnice a povrchy s konstantní střední křivostí) si klade za cíl pochopení Young-Laplaceovy rovnice a jejích řešení. Druhá kapitola (Problém stability katenoidy) se teoreticky i experimentálně zabývá otázkou, při jakých geometrických poměrech je možné, aby se mezi dvěma souosými prstenci vytvořila a udržela mýdlová blána ve tvaru katenoidy. Třetí kapitola (Bragg-Nyenův bublinkový model krystalu) se pokouší vytvořit experimentální model dvojrozměrné krystalické mřížky za pomoci drobných mýdlových bublinek a vizualizovat různé typy poruch a dislokací krystalické mřížky.