Obecné aspekty N-glykosylace v maligní transformaci - Koutný, Lukáš (2013)
Tato bakalářská práce má za cíl stručně shrnout poznatky o N-glykosylaci a jejich změnách během maligní transformace, které hrají roli v následné zvýšené invazivitě nádoru. V první části této práce jsou stručně shrnuty nejčastější posttranslační modifikace proteinů a následně popsán proces N-glykosylace. Dále jsou popsány samotné změny v N-glykosylaci proteinů a jejich následky s důrazem na pozměněné větvení bočních řetězců N-glykanů a tvorbu Lewisových antigenů. Poslední část je věnována deregulaci glykosylace jako nádorovému biomarkeru a nádorové terapii.