Sedimentárně-geologické studium sedimentů Plumlovské přehrady - Kosová, Ludmila (2013)
Tato bakalářská práce se věnuje studiu moderních sedimentů Plumlovské přehrady. Cílem bylo sestavení litologického profilu dnových sedimentů Plumlovské přehrady zastižených vrtem. Popis sedimentů včetně texturních a strukturních znaků typických litofacií. V rámci dalšího studia byla provedena zrnitostní analýza z odebraných vzorků a měření hodnot magnetické susceptibility. Vrt byl popsán a rozdělen do čtyř litofacií (M0, M1, M2, G1). Z faciálního studia vyplývá, že studovaný profil se dá rozdělit na dvě části. Ve spodní části vrtu (část I) dominuje facie G1. Tuto část lze interpretovat, jako sedimenty fluviálně usazené před napuštěním přehrady. V horní části vrtu (část II) jsou již zastiženy sedimenty přehradního jezera. Dominuje zde facie M1, dále pak facie M2 a M0. Křivka magnetické susceptibility (MS) a křivka průměrné velikosti zrna (Mz) vykazuje trend, který je spojen se změnou sedimentace. V hrubozrnné frakci hodnoty MS klesají a hodnoty Mz stoupají. U jemnozrnné frakce hodnoty MS stoupají a hodnoty Mz klesají. Střídaní jednotlivých litofacií odráží procesy spojené se změnou depozičních podmínek v rámci přehradního jezera.