Phillipsova křivka - empirická analýza na vybranou ekonomiku - Pexová, Veronika (2013)
V této bakalářské práci se zabývám odhadem Phillipsovy křivky na datech Spojených států amerických během let 1960 až 2010. Sledované období jsem rozdělila po deseti letech. Úvodní část práce se zabývá teoretickou přípravou a zpracováním dat. Další část obsahuje historický úvod jednotlivých desetiletí a dále jednotlivé ekonometrické odhady míry inflace pro každé období. Využila jsem model míry inflace a nezaměstnanosti, model míry inflace a mezery nezaměstnanosti a model míry inflace a mezery HDP. Celkově nejlepší výsledky dával model míry inflace a mezery HDP. Nejlepším obdobím pro ověření platnosti teorie Phillipsovy křivky se stala 60. léta.