Lambda-moduly - Komárková, Jana (2013)
Práce se zabývá strukturou konečně generovaných Lambda-modulů, což jsou moduly nad okruhem formálních mocninných řad nad okruhem celých p-adických čísel. V první kapitole je definován pojem okruh celých p-adických čísel a jsou uvedeny některé jeho vlastnosti, které budou potřeba později v práci. Druhá kapitola se věnuje okruhům formálních mocninných řad. Je v ní definován pojem okruhu formálních mocninných řad nad okruhem R a odvozena některá tvrzení, která platí, pokud tento okruh uvažujeme nad okruhem celých p-adických čísel, zejména, že každý nenulový prvek tohoto okruhu lze jednoznačně zapsat jako součin mocniny p, distinguovaného polynomu a jednotky tohoto okruhu. Ve třetí kapitole je definována relace pseudoizomorfismu, ukázány některé její vlastnosti a s pomocí výsledků předchozích dvou kapitol dokázáno tvrzení, že konečně generované Lambda-moduly jsou pseudoizomorfní součtu konečně mnoha vhodných modulů, přičemž sčítance mohou nabývat pouze jednu ze tří možných podob.