Putující vlny v rovnicích reakce difúze - Jánský, Jiří (2013)
Práce je věnována některým řešením parabolických parciálních diferenciálních rovnic, která jsou zobecněním Fischerovy rovnice reakce-difúze. Ve speciálních případech jsou ukázána explicitní řešení. Rovnice mají také řešení ve tvaru putující vlny. Tato řešení jsou studována transformací úlohy pro parciální diferenciální rovnici na autonomní systém dvou obyčejných rovnic, který je dále analyzován kvalitativními metodami ve fázovém prostoru. Úloha je také řešena numericky pomocí několika modifikací metody sítí. Výsledky dosažené různými metodami se vzájemně doplňují.