Digitalizace, kartografická analýza a zpřístupnění vybraných map mapové sbírky Geografického ústavu MU - Vaculík, Jan (2013)
Tato práce se zabývá katalogizací, digitalizací a zpřístupněním mapové sbírky Geografického ústavu PřF MU. Po stručném popisu současného stavu mapové sbírky následuje kapitola, která se věnuje katalogizaci kartografických dokumentů. Další část popisuje samotnou digitalizaci, tj. výběr vhodného skeneru, formátu pro uložení dat, volbu rozlišení a barevné hloubky, dostupné metody pro uložení dat a georeferencování. Možnosti zpřístupnění starých map jsou ovlivněny i zněním Autorského zákona, který zároveň definuje autorskoprávní ochranu zveřejněné sbírky. Poslední část se věnuje možnostem zpřístupnění digitalizované sbírky online.