Možnosti predikce nebezpečných bouřkových jevů - Púčik, Tomáš (2013)
Tato diplomová práce je zaměřená na analýzu více než 35 indexů a jejich schopnost rozlišovat mezi intenzitami nebezpečných doprovodních jevů bouřek (kroupy, nárazy větru, přívalové srážky). Dílčí stupně intenzity jevů byly vymezeny jako neintenzivní, intenzivní a extrémně intenzivní, přičemž ke každému výskytu bouřky byly přirazeny na základě dat ESWD. Indexy byly zpracovány z 1962 sondáží získaných za 4 roky (2008-2011) bouřkové aktivity v regionu střední Evropy. Schopnost indexů rozlišovat mezi intenzitami jevů byla zhodnocena na základě neparametrických statistických testů (za použití hodnot pravděpodobnosti a skóre). Jedno z hlavních zjištění je, že rozlišovací schopnost indexů je často velmi rozdílná pro jednotlivé typy doprovodních jevů. Dále pak, i indexy s nejlepším dosaženým skóre vykazují alespoň mírný překryv mezi hodnotami spadajícími pod jednotlivé intenzity. Výsledky statistických testů prokázali nejlepší výsledky pro předpověď intenzivních krupobití, nejhorší pro přívalové srážky. Navíc jsme zjistili, že je jednodušší rozlišit mezi neintenzivními a intenzivními jevy, než mezi intenzivními a extrémně intenzivními. Podmínky vhodné na výskyt intenzivních krupobití byly nejlépe předpovězeny za použití indexů odrážejících labilitu atmosféry, zatímco podmínky pro intenzivní nárazy větru byly lépe vyjádřeny charakteristikami vertikálního střihu větru. Jednoduché kombinace indexů lability a střihu větru přitom vyšly jako zdaleka nejlepší prediktory intenzity obou typů jevů. V případě přívalových srážek byla ale skutečnost jiná s jejich výskytem vázaným především na situace favorizující "teplé srážkové procesy" nebo vysokou efektivitu srážek.