Sdružovací pravidla v rostlinných společenstvech zdí - Dolejší, Ctibor (2013)
Tato práce se snaží zjistit, zda lze složení rostlinných společenstev na vertikálních plochách zdí vysvětlit sdružovacími pravidly platnými obecně pro tento typ biotopu, nebo zda je dáno náhodným výběrem z druhové zásoby a tudíž jej nelze předvídat. Byly zaznamenány fytocenologické snímky a flóra na 48 zdech a v jejich okolí v západních Čechách. Byla sestavena databáze druhů české flóry, k nimž byly přiřazeny charakteristiky čerpané z několika středoevropských databází, a byl vytvořen počítačový program simulující sdružování vyšších rostlin do společenstva na zdi za použití charakteristik rostlin a parametrů zdí. Na základě provedených simulací se nepodařilo zamítnout nulovou hypotézu náhodného vzniku společenstev. Simulovaná společenstva konzistentně vykazovala výrazné rozdíly od společenstev reálných.