Stanovení ekotoxicity čistých látek a komplexních směsí polutantů z prostředí sadou akvatických biotestů - Dymák, Michal (2012)
Obsahem této práce je praktické použití výluhových biotestů na testování jak přírodních směsných vzorku, tak i čistých chemických látek. Směsné přírodní materiály je před jejich dalším použitím vhodné zhodnotit z hlediska možných negativních účinků na cílovou lokalitu způsobených obsahem rizikových látek. Rovněž u nově vyvíjených látek je nutné otestováním zjistit jejich efekt na životní prostředí v případě možného úniku do prostředí. Základem práce je pojednání o třech různých skupinách látek a jejich následné praktické otestování baterií skládající se ze tří biotestů zahrnujícími tři základní trofické a organismální úrovně. Jedná se o testy s mikroskopickou řasou Pseudokirchnella subcapitata, sladkovodním korýšem Daphnia magna a mořskou luminiscenční bakterií Vibrio fischeri. Vzorky zahrnují sadu šesti sedimentů z kontaminovaných lokalit, kaly s vysokým obsahem minerálních látek ale kontaminované nadlimitním množstvím arsenu jako zástupce přírodních vzorků. Třetí bod zájmu této práce