Role stanovištních faktorů při sukcesi světlých doubrav k dubohabřinám - Makovcová, Petra, 1986- (2013)
Práce se zaměřuje na vliv abiotických faktorů při sukcesní změně od světlých dubových lesů ke stinným dubohabřinám. Srovnávala jsem světlé dubové lesy na svazích, světlé dubové lesy na úpatích a stinné dubohabřiny na úpatích. Zapsala jsem 40 fytocenologických snímků, které jsem poté dvěma způsoby klasifikovala, a to na základě podobnosti v celkovém druhovém složení pomocí metody beta-flexible a na základě zastoupení diagnostických druhů asociace Melico pictae-Quercetum. Dále jsem shromáždila data o proměnných prostředí, s velkým důrazem na faktor dostupnosti světla, kdy jsem pořizovala hemisférické i klasické fotografie zápoje stromového patra. Další podrobně zkoumanou proměnnou byla vlhkost půdy měřená jednak povrchově (do 10 cm pod povrchem), jednak hloubkově (do 100 cm pod povrchem). Dále jsem shromáždila data o pH půdy, tepelném požitku stanoviště, vlhkostním potenciálu stanoviště a obsahu živin v biomase.