Analýza faktorů ovlivňujících úroveň dopravní obslužnosti v obcích ČR - Koběluš, Michal (2013)
Diplomová práce se zabývá úrovní dopravní obslužnosti veřejnou hromadnou dopravou v obcích a regionech České republiky. Hodnotí pozici veřejné hromadné dopravy na dopravním trhu ve srovnání s konkurenční individuální automobilovou dopravou a také jejího vlivu na případnou sociální exkluzi obyvatelstva. Cílem práce je popsání geografických rozdílů a analýza faktorů, ovlivňujících úroveň dopravní obslužnosti v České republice. Za hlavní faktory byly považovány prostorová organizace sídelního systému a rozložení dopravní infrastruktury. Součástí práce je i hodnocení vlivu administrativního nebo funkčního členění jednotlivých regionů a způsob zabezpečení veřejné dopravy. Na konkrétním příkladu Zlínského kraje je v závěrečné kapitole posuzován vliv rozdílné metodiky na získané výsledky ohledně dopravní obslužnosti obcí a dostupnosti center dojížďky.