Nové metody stanovení genotoxicity v ekotoxikologii - Brózman, Ondřej (2012)
V této bakalářské práci se věnuji aktuálním tématům, týkajícím se metod testování genotoxického působení látek. Zabývám se okrajově současnými trendy výzkumu a uvádím přehled nejpoužívanějších testů - In vitro mikronukleus test na savčích buňkách, Amesův test, Test chromozomálních aberací, In vitro test genových mutací na savčích buňkách, Umu test. Samotná práce je zaměřena na nové metody a vylepšení metod stávajících - Model lidské kůže EpiDermTM, In vitro test deleční rekombinace DNA u kvasinek, Mikronukleus test a jeho stanovení průtokovou cytometrií, Cda genotox test, GADD45α-GFP GreenScreen HC. V praktické části práce se zabývám ověřením použitelnosti testovacího modelu GreenScreen GC prováděného na kvasinkových kulturách.