Geomorfologické poměry údolí Oslavy - Jurečková, Alena; Máčka, Zdeněk, 1973-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2013)
Tato bakalářská práce pojednává o strukturně geologické a geomorfologické analýze úseku údolí řeky Oslavy mezi Vlčím kopcem a Oslavany. Analýza spočívá v podrobném studiu geologických a topografických map a ve shrnutí dosavadních poznatků o vzniku a vývoji jihovýchodního okraje Českého masivu. Základem je terénní měření geologickým kompasem a vytvoření strukturních diagramů. V nich se porovnávají příčné profily s orientací a směrem sklonu foliace skalních výchozů. Na závěr se interpretuje vztah podložních geologických struktur, popřípadě jiných faktorů, na směr údolí řeky Oslavy.
This thesis deals with the structural geological and geomorphological analysis section of the Oslava river valley between Wolf Hill and Oslavany. The analysis is based on a detailed study of geological and topographic maps and summary of existing knowledge on the origin and development of the southeast margin of the Bohemian Massif. The basis is the field measurements by geological compass and create structural diagrams. In these cross sections are compared with the orientation and direction of foliations rock outcrops. Finally, the interpretation of the relationship underlying geological structures, or other factors, on the direction of the Oslava river valley.
Vedoucí práce: Zdeněk Máčka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: geomorfologie; údolí; geomorphology; valleys; Oslava (Česko : řeka : oblast); Oslava River Valley (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses