Paleonapjatostní analýza polyfázově reaktivovaných zlomů na příkladu barrandienu - Kernstocková, Markéta (2011)
Studium zlomů je nejčastější metodou používanou pro rekonstrukci napjatosti v horninách. Hlavním problémem je zpracování dat naměřených na zlomech, které vznikaly nebo byly reaktivovány za různých napjatostních stavů. Rekonstrukci napjatostního pole z těchto tzv. heterogenních dat se věnuje i tato práce. Pro zpracování heterogenních dat nabízí novou metodu založenou na principu mnohonásobné inverze v devítirozměrném prostoru. Tato metodika byla použita při sestavení počítačového programu MARK2010, který byl testován na uměle vytvořených datech. Novým programem byla dále zpracována i reálná měření z vybraných lokalit barrandienu.