Evaluation of immune regulatory cells and their clinical significance in patients with multiple myeloma: a detailed phenotypic, functional and molecular characterization study - Muthu Raja, Karthick Raja (2013)
Mnohočetný myelom (MM) je maligní onemocnění plazmatických buněk (PC), které se hromadí v kostní dřeni (KD), což vede k anémii, poškození kostí, hyperkalcémii, renálnímu poškození a imunitní dysfunkci. T regulační (Treg) buňky udržují imunitní homeostázu u zdravých jedinců tím, že hlídají nežádoucí imunitní reakce. Ale u pacientů s nádorovým onemocněním jsou tyto buňky nekontrolovatelně expandované a tím tlumí hostitelské protinádorové odpovědi. Tato disertační práce je zaměřena na pochopení role Treg buněk, a to jak CD4 Treg tak i CD8 Treg buněk, které ovlivňují imunitní postižení u MM pacientů. Dále, tato práce chtěla odhalit klinický a prognostický význam Treg buněk, jakož i jejich změny po léčbě imunomodulačními (IMiD) léky a dexametazonem. Stručně řečeno, tyto nálezy naznačují, že CD4 Treg a CD8 Treg buňky jsou zvýšené a supresivní u MM pacientů a tím podporují imunitní poškození a mohou zvýšit infekční komplikace u MM pacientů.