Sándor Márai jako středoevropský spisovatel? - Pató, Marta, 1972- (2012)
Práce se zaměřuje na vybrané aspekty tvorby maďarského spisovatele Sándora Máraiho v první polovině 20. století. Studie zpracovává jeho českou recepci, včetně žánrového srovnání a tematické analýzy v kontextu děl vybraných autorů českých. Studie dospěla k závěru, že v průběhu první republiky byla recepce maďarských autorů zatížena ochlazením česko-maďarských vztahů. Tento společensko-politický kontext paradoxně vedl k zvýšené literární činnosti maďarských spisovatelů ocitnuvších se v nové situaci menšinových literatur. Márai byl jedním z prvních spisovatelů maďarské moderny, který ztvárnil bolestivé téma iredenty na vysoké úrovni, neboť se mu je podařilo zasadit do kontextu dobových duchovních směrů. V období první republiky se maďarské menšinové literatuře ovšem nepodařilo na sebe upozornit a vstoupit do dialogu s literární tradicí českou. Tematologická a genologická sonda vybraných Máraiho próz uvádí v komparaci k vybraným prózám Karla Čapka oba tyto spisovatele jako autory středoevr