Vzdělávání rodičů v prevenci dětských úrazů - Rezková, Bohdana (2012)
Úrazy jsou v České republice, tak jako v jiných vyspělých zemích, nejčastější příčinou úmrtí dětí a dospělých do 40 let a třetí nejčastější příčinou úmrtí v celé populaci. Význam vzdělávání rodičů v otázkách ochrany dětí před úrazy souvisí přímo především s mírou úrazovosti dětí ve věku 0 - 6 let. Nejvyšší procento úrazů v domácím prostředí u dětí tohoto věku předurčuje cestu edukace rodičů jako zásadní pro možnost ovlivnění bezpečnosti domácností a bezpečného chování rodičů i dětí. Vysoká úrazovost dětí v České republice souvisí především s přetrvávajícím neosobním pojetím zdraví, s nízkou odpovědností jednotlivce za zdraví své, případně za zdraví svého dítěte. Odráží se v ní také nejistota současných rodičů v otázkách výchovy a péče o dítě. Ve své práci jsem se snažila určit, z jakých zdrojů rodiče v České republice mohou čerpat informace o prevenci úrazů u dětí, jak jsou tyto zdroje kvalitní a jaký efekt má vzdělávání rodičů na úrazovost jejich dětí. Výsledkem práce je aktuální přeh