Aktuální členění isotopie - Sova, Radim (2012)
Tato disertační práce pojednává o jazykových jevech na nadvětné úrovni. Konkrétně zkoumá, jak lze posílit textovou analýzu doplně-ním pařížského programu interpretační sémantiky, jehož autorem je François Rastier, zejména jeho teorii isotopií, elementárními aspekty aktuálního členění větného (AČV) / funkční větné perspektivy (FVP), jež byly vypracovány v pražské a brněnské jazykovědné tradici (Petrem Sgallem a jeho kolegy, Františkem Danešem a Janem Firbasem, kteří všichni navázali na myšlenky Viléma Mathesia o aktuálním členění a větné perspektivě), a zda lze uvedenými aspekty zvětšit popisnou sílu aparátu interpretační sémantiky. V tomto smys-lu tvrdíme, že v rámci každého procesu interpretace textu spolu in-teragují dva druhy aktuálněčlenských jevů: jevy aktuálního členění na úrovni věty/výpovědi (AČV), jež pojímají lexikální morfy jako tématické (T) a/nebo rématické (R), a zároveň jako kontextově zapo-jené (KZ) a/nebo kontextově nezapojené (KN), a jevy aktuálního členění na úrovni