Genderová analýza ekonomického života středověkého Brna v komparaci s Jihlavou a Znojmem - Antonín, Martina D., 1978- (2012)
V předkládané dizertační práci se zaměřujeme na genderovou analýzu ekonomického života města Brna ve 14. a 15. století v komparaci se soudobou Jihlavou a Znojmem. Vedle analýzy faktického zapojení měšťanských žen do řemesel a obchodu ve srovnání s participací měšťanů, kterou jsme vypracovali především na základě pramenů berní povahy a řemeslných řádů a statut, podrobujeme zkoumání i řadu jiných aspektů, které s podílem měšťanských žen na řemeslech a obchodě bezprostředně souvisejí. Jmenujme v tomto kontextu například genderově diferencované možnosti vzdělávání měšťanek, transfery majetku v rámci mužských a ženských linií rodin či osobní a majetko-právní vztahy manželů. Tyto otázky jsou nahlíženy z různých úhlů a řešeny s využitím kvantitativní i kvalitativní analýzy spektra dobových pramenů. Při zkoumání těchto otázek se snažíme zohledňovat srovnání právní normy s praxí, které nás může upozornit na zajímavé a pro naše téma významné posuny ve vnímání některých právních institucí, jako