Alergická rinitida - standardizace diagnostických metod v pracovním lékařství - Malenka, Petr (2012)
Práce se zabývá analýzou profesní rinitidy ve spádové oblasti Kliniky pracovního lékařství FN u sv. Anny v Brně v období 2003 - 2009. První část práce rozebírá nejčastější profesní alergeny v závislosti na vykonávané práci u pacientů vyšetřovaných pro podezření na profesní rinitidu. Dále porovnáváme kvalitu života u pacientů v době posuzování alergické rinitidy jako nemoci z povolání se stavem rok poté a při kontrolním vyšetření v roce 2012. Na základě vyšetřování posuzovaných byl navržen standard vyšetřovacích metod při diagnostikování profesní rinitidy jako nemoci z povolání, který je uveden v druhé části dizertační práce. Jeho hlavním cílem je sloužit jako návod pro všechny kliniky a oddělení nemocí z povolání v jejich každodenní práci.