Biologie a ekologie chrostíků (Trichoptera) České republiky - Běčáková, Michaela (2012)
V této bakalářské práci se věnuji chrostíkům (Trichoptera) České republiky, jejich autekologickým charakteristikám a srovnání těchto charakteristik uváděných v různých informačních zdrojích z Evropy. Trichopterologický výzkum má u nás dlouholetou tradici a stále přibývá záznamů o nových druzích pro území Čech, Moravy a Slezska. V současnosti se u nás vyskytuje 262 druhů, 84 rodů a 20 čeledí tohoto hmyzího řádu. Součástí práce je podrobný druhový seznam. Chrostíci jsou velice rozmanitá skupina živočichů. Podstatná část jejich ontogenetického vývoje probíhá ve vodním prostředí a mají velký bioindikační potenciál pro hodnocení ekologického stavu akvatických ekosystémů. V mé práci je tabulkově zpracováno 22 vybraných autekologických charakteristik (tzv. traits) na úrovni druhů, popřípadě rodů nebo i čeledí. Byly vytipovány traits vhodné k doplnění české databáze informačního systému ARROW - podkladu pro hodnocení ekologického stavu vod, a také k dalšímu studiu zejména v návaznosti na fenomén vysychání toků. Pro indikaci sucha byly vytipovány druhy ze čtyř čeledí - Glossosomatidae, Limnephilidae, Polycentropodidae a Phryganeidae.