Zákaz diskriminace a pracovní podmínky žen - Petraturová, Lenka (2012)
Rigorózní práce se zabývá zákazem diskriminace a pracovními podmínkami žen jak v prostředí Evropské unie, tak obecně v mezinárodním prostředí a v rámci právní úpravy České republiky. Právní předpisy zaručují ženám zvýšenou ochranu v pracovněprávních vztazích v konkrétních fázích života spojených s těhotenstvím a péčí o děti (zde jsou totožná práva garantována i mužům). Zaměstnavatelé jsou povinni ženám při realizaci pracovních poměrů vytvářet takové podmínky, které jim umožní bezpečný výkon činností, aniž by došlo k jejich diskriminaci na základě pohlaví. Četná evropská judikatura ovšem ukazuje, že v tématech jako je zákaz diskriminace a pracovní podmínky žen je stále řada dílčích problémů. Práce se zabývá nejen ochranou zaměstnanců při vzniku, změnách a skončení pracovních poměrů, ale je také obohacena o poznatky z praxe a příslušnou judikaturu.