Deterministické modely populační dynamiky - Kühnová, Jitka (2013)
V této disertační práci se věnujeme modelu dravec-kořist s kořistí vykazující Alleeho efekt a dravcem, který při boji nad ulovenou kořistí volí strategie Jestřába nebo Holubice. Jedná se o rozšíření [1], kdy jsme navíc uvažovali kořist s Alleeho efektem a obdobně jako v původní práci dostáváme dva propojené submodely polymorfické a monomorfické populace predátora. Získáváme mnohem rozmanitější dynamiku, v každém submodelu nacházíme lokální bifurkace (sedlo-uzel, Hopfova bifurkace způsobená Alleeho efektem a Bogdanovova-Takensova bifurkace) a globální bifurkaci limitních cyklů, která je způsobena zakomponováním výběru strategií, a ke které nedochází, pokud bychom uvažovali submodely samostatně. Existence superkritické Hopfovy bifurkace je doložena výpočtem prvního Ljapunovova koeficientu, který vychází vždy záporný.