Radiofrekvenční ablace nádorů pankreatu - Hlavsa, Jan (2013)
Experimentálně - klinická studie s cílem posoudit klinický efekt peroperační radiofrekvenční ablace (RFA) u různých typů nádorů pankreatu. V experimentální části, která byla provedena na porcinním modelu, byla vypracována metodika RFA pankreatu. Výsledky se staly východiskem pro klinickou část projektu, ve které byla peroperační RFA provedena u dvou typů pankreatických nádorů: duktálního adenokarcinomu (n=24) a neuroendokrinního tumoru (n=5). Hodnocen byl klinický efekt metody (přežití, analgetický potenciál, kvalita života, léčebná odpověď a komplikace). Práce prokázala, že peroperační RFA nádorů pankreatu lze provést s přijatelnou mírou komplikací. Na základě výsledků studie byla formulována doporučení jak snížit incidenci a závažnost s RFA spojených komplikací a dle jakých kritérií vybrat pacienty, kteří z peroperační RFA nejvíce profitují.