Možnosti využití tkáňové oxymetrie u pacientů se subarachnoidálním krvácením z ruptury aneuryzmatu mozkové tepny - Ďuriš, Kamil (2012)
Cílem práce bylo vyhodnotit možnosti využití monitoringu oxygenace mozkové tkáně (PbtO2) u pacientů s diagnózou subarachnoidálního krvácení z ruptury aneuryzmatu mozkové tepny. PbtO2 monitoring poskytuje cenné informace během operace i v pooperačním období. Operační záznamy demonstrují, že rostoucí doba manipulace s mozkovými cévami a použití dočasné svorky jsou rizikovými faktory poklesu PbtO2. Pooperační monitoring ukázal tendenci k nižším hodnotám PbtO2 u pacientů v horším klinickém stavu při přijetí, stejně jako u pacientů s horším výsledným stavem. V práci se také zabýváme jednoduchým klinickým pokusem u pacientů na umělé plicní ventilaci, při kterém se sleduje dynamika PbtO2 v návaznosti na manipulaci s koncentrací kyslíku ve vdechované směsi.