Expresně aktivní oblasti v jaderné architektuře a její podíl na změnách v genové expresi buňky v průběhu granulocytární diferenciace - Stejskal, Stanislav (2013)
Granulopoéza je proces vedoucí ke vzniku vysoce specializovaných buněk imunitního systému, granulocytů. Vývoj granulocytárních neutrofilů je doprovázen výraznými změnami v jaderné architektuře. Restrukturalizace a kondenzace chromatinové struktury má na svědomí utlumení expresního aparátu. Cílem práce je popsat propojení jaderné lokalizace genových klastrů a změn expresních aktivit v nich obsažených genů v průběhu granulopoetické diferenciace. Z microarrays dat porovnávajících rozdíly celkové genové exprese HL-60, in vitro diferencovaných granulocytů a granulocytů z periferní krve dárců jsme vybrali genové klastry obsahující blízké geny se simultánní změnou genové exprese. Pro tyto klastry jsme nasyntetizovali DNA sondy. Sledovali jsme změnu pozice genů v jádře nebo vzájemnou kolokalizaci s transkripčními továrnami bohatými na RNA Pol II během in vitro granulocytární diferenciace. V granulopoéze jsme pozorovali rozsáhlou kondenzaci chromatinu k jaderné periferii, zároveň tak i uvnitř j