Ekologie lišejníků odledněného území ostrova James Ross, Antarktida - Bohuslavová, Olga; Elster, Josef, 1958-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
V této práci je studována ekologie velmi rozšířeného a abundantního lišejníku Usnea sp. na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Byl zvolen komplexní přístup ke studiu fenoménu tohoto druhu v antarktickém terestrickém ekosystému. Byla vyvinuta nedestruktivní metoda určení biomasy lišejníkového společenstva. Metoda je založena na jednoduchém terénním měření s použitím upravených botanických čtverců a digitální fotografie experimentální plochy. Metodu lze použít na podobná lišejníková společenstva. Další část výzkumu byla zaměřena na šíření lišejníků na mesetách ostrova Jamese Rosse. Pro tento účel byl založen jednoduchý experiment na mesetách Berry Hill a Lachman Crags v bezprostřední blízkosti ustupujícího čela ledovce. Bylo zjištěno, že i velmi mladé odledněné části jsou pomalu osidlovány lišejníky.
The ecology of widespread and abundant lichen Usnea sp. present on James Ross Island in the Antarctic is studied in this thesis. The complex approach was used to study the phenomenon of this species in the Antarctic terrestrial ecosystem. The method for non-destructive estimation of lichen biomass was developed. The method is based on simple field measuring with the use of modified botanical square and digital photography of the experimental plots. The method can be used on similar lichen communities. Furthermore, the focus of other work was on lichen dispersal over the James Ross Island mesas. For this purpose, the simple field experiment was established on Berry Hill and Lachman Crags mesa in the vicinity of newly deglaciated parts. It was found out that even very young deglaciated bare grounds are slowly settled by lichens.
Vedoucí práce: Josef Elster
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: ekosystémy -- Antarktida; klimatické změny; lišejníky; climate changes; ecosystems -- Antarctica; lichenes; Ostrov Jamese Rosse (Antarktida); James Ross Island (Antarctica); disertace; dissertations