Ekologie lišejníků odledněného území ostrova James Ross, Antarktida - Bohuslavová, Olga (2012)
V této práci je studována ekologie velmi rozšířeného a abundantního lišejníku Usnea sp. na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Byl zvolen komplexní přístup ke studiu fenoménu tohoto druhu v antarktickém terestrickém ekosystému. Byla vyvinuta nedestruktivní metoda určení biomasy lišejníkového společenstva. Metoda je založena na jednoduchém terénním měření s použitím upravených botanických čtverců a digitální fotografie experimentální plochy. Metodu lze použít na podobná lišejníková společenstva. Další část výzkumu byla zaměřena na šíření lišejníků na mesetách ostrova Jamese Rosse. Pro tento účel byl založen jednoduchý experiment na mesetách Berry Hill a Lachman Crags v bezprostřední blízkosti ustupujícího čela ledovce. Bylo zjištěno, že i velmi mladé odledněné části jsou pomalu osidlovány lišejníky.