Bezpečnost a obrana státu jako předmět zkoumání správního práva - Vičar, Radim, 1980- (2012)
Tato disertační práce se zabývá právními aspekty bezpečnosti a obrany České republiky. Hlavním cílem této práce je popsat a analyzovat specifické právní prostředky určené pro výkon veřejné správy za trvání krizových situací (a to jak nevojenských krizových situací, tak vojenských krizových situací), identifikovat problematické oblasti při jejich uskutečňování a formulovat doporučení pro jejich užití v praxi.Disertační práce je rozdělena do 7 klíčových kapitol. Hlavním přínosem této práce je analýza těchto specifických právních prostředků, jejich srovnání a ověření. Tato práce také navrhuje doporučení pro teorii a praxi, zejména hodnotí právní úpravu těchto právních prostředků v pramenech správního práva a dává doporučení pro úpravu de lege ferenda.