Lékové exantémy se zaměřením na reakce IV. typu a léky indukované dermatózy - Zgažarová, Simona (2012)
Lékové exantémy představují závažný zdravotní problém pro vysoký výskyt a stále stoupající incidenci v důsledku vývoje nových léků a léčebných schémat, rozsáhlé i neuvážené preskripci léčiv. Jejich diagnostika je obtížná a komplikovaná pro omezené možnosti průkazu klinickými nebo laboratorními testy. Nemáme k dispozici specifický konfirmační test s 100% senzitivitou a specifitou. Při zjišťování kauzálního léku vycházíme z anamnézy, klinického obrazu a průběhu onemocnění. Cílem práce bylo zhodnotit soubor pacientů s lékovým exantémem léčených za hospitalizace na I. dermatovenerologické klinice v letech 2005-2009 a u vybraných pacientů ověřit několik diagnostických možností pro potvrzení léku jako příčinného agens. Náš soubor zahrnoval 433 pacientů a odpovídal 11,4 % ze všech hospitalizací. Byla patrná převaha žen (303, 70 %, s průměrným věkem 48,7±19,2 roku) oproti mužům (130, 30 %, s průměrným věkem 50±18,1 roku). V etiologii exantémů se nejčastěji uplatnila antibiotika (199x) s nejčas