The evolution of the non-discrimination principle in international trade - Říhová, Kateřina; Rozehnalová, Naděžda, 1955-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2011)
Tato disertační práce je reakcí na vývojové tendence zásady nediskriminace v mezinárodním obchodě. Utváření mezinárodních obchodních politik klonících se k protekcionalismu či liberalismu bylo do značné míry ovlivněno vývojem situace na mezinárodní i národní obchodní scéně, politickou situací, ekonomickými doktrínami a ekonomickými a existencí ekonomických a finančních krizí. Tyto všechny jevy měly významný dopad i na vývoj zásady nediskriminace v mezinárodním obchodě. Historie vývoje zásady nediskriminace v mezinárodním obchodě se datuje již do 11. století našeho letopočtu. Poté, až do konce druhé světové války, byl vývoj této zásady nestálý. Její poskytování se odehrávalo téměř zásadně na bilaterální úrovni. Toto období můžeme nazvat "Érou nestálosti". Po druhé světové válce, kdy záštitu nad dalším vývojem mezinárodních obchodních vztahů a jejich regulací převzal systém GATT/WTO, došlo k velkému pokroku v oblasti obchodní stability. Nový obchodní systém tak měl být nadále upraven mezinárodním právem a postaven na základním principu nediskriminace. V současnosti je zásada nediskiminace považována za základní stavební kámen práva WTO a mezinárodního obchodního systému.
This dissertation thesis is a reation to the development trends of non-discrimination principle in international trade. Trade-related developments, political situations, economic doctrines and economic and financial crises which appeared since the mankind started to initiate itself in international trade influenced considerably also the approach of making international trade policies towards protectionism or liberalism. All these features have also influenced the development of the non-discrimination principle. Early rootes of the non-discrimination principle can be traced already in 11th century and since then until the Second World War it experienced unstable evolution rather on bilateral basis in the "Era of swings". After the Second World War, the regulation of international trade was shifted under the GATT/WTO framework. This development represented great leap towards multilateralism ans sustainable stability of international trade relation based on the fundamental principle - principle of non-discrimination. Nowadays is the principle of non-discrimination often described as the cornerstone of WTO law and policy, and of the multilateral trading system.
Vedoucí práce: Naděžda Rozehnalová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2012
Keywords: diskriminace; mezinárodní obchod; discrimination; international trade; disertace