The evolution of the non-discrimination principle in international trade - Říhová, Kateřina (2011)
Tato disertační práce je reakcí na vývojové tendence zásady nediskriminace v mezinárodním obchodě. Utváření mezinárodních obchodních politik klonících se k protekcionalismu či liberalismu bylo do značné míry ovlivněno vývojem situace na mezinárodní i národní obchodní scéně, politickou situací, ekonomickými doktrínami a ekonomickými a existencí ekonomických a finančních krizí. Tyto všechny jevy měly významný dopad i na vývoj zásady nediskriminace v mezinárodním obchodě. Historie vývoje zásady nediskriminace v mezinárodním obchodě se datuje již do 11. století našeho letopočtu. Poté, až do konce druhé světové války, byl vývoj této zásady nestálý. Její poskytování se odehrávalo téměř zásadně na bilaterální úrovni. Toto období můžeme nazvat "Érou nestálosti". Po druhé světové válce, kdy záštitu nad dalším vývojem mezinárodních obchodních vztahů a jejich regulací převzal systém GATT/WTO, došlo k velkému pokroku v oblasti obchodní stability. Nový obchodní systém tak měl být nadále upraven mezinárodním právem a postaven na základním principu nediskriminace. V současnosti je zásada nediskiminace považována za základní stavební kámen práva WTO a mezinárodního obchodního systému.