Vizuální prostředky pro výuku reálií v učebnicích němčiny - Pešková, Karolína, 1983- (2012)
Disertační práce je zaměřena na problematiku vizuálních prostředků pro výuku reálií v učebnicích němčiny. Teoretická část se vztahuje nejprve k obecnějším (širším) souvislostem řešené problematiky (kurikulárním teoriím, teorii učebnice), na něž navazují kapitoly pojednávající o vizuálních prostředcích a reáliích ve výuce cizích jazyků. Empirická část zahrnuje dvě výzkumná šetření. Cílem prvního (kvantitativně koncipovaného) výzkumného šetření bylo zjistit, jaké typy, obsahy a funkce vizuálních prostředků pro výuku reálií se vyskytují v učebnicích němčiny. Výzkumný vzorek tvořily čtyři učebnice, které jsou určeny pro výuku němčiny jako druhého cizího jazyka na 2. stupni ZŠ. Výsledky kvantitativní analýzy poukázaly na některé společné tendence učebnic, jako je dominantní zastoupení realistických vizuálních prostředků a každodenních témat prezentovaných vizuálními prostředky. Naopak výrazné rozdíly mezi učebnicemi byly zaznamenány zejména u funkcí vizuálních prostředků. Cílem druhého (kva