Politizácia božstiev kami a vytváranie naratívnej ideológie v starovekom Japonsku. Počiatky uctievania japonských božstiev a ich odraz v kronikách - Kubovčáková, Zuzana, 1980- (2012)
Dizertačná práca s názvom Politizácia božstiev kami a utváranie naratívnej ideológie v starovekom Japonsku predstavuje určitý pohľad historickej interpretácie starovekých japonských mýtov, ktoré sú zakotvené v kronikách menom Kodžiki a Nihonšoki, resp. v ich najstarších častiach popisujúcich udalosti z Veku ľudí. Za pomoci archeologického a historického výskumu z posledných desaťročí si v nej kladiem za cieľ zrekonštruovať proces, v priebehu ktorého došlo k založeniu prvého japonského štátu Jamato, odohrávajúci sa súčasne s formalizáciou najstaršieho japonského náboženstva šintó. Šintó vychádza z pôvodnej viery v japonské božstvá kami predstavených v úvodnej časti práce, kde je značný priestor venovaný definícii pojmu kami, charakteristike božstiev a ich vlastností, spôsobom ich uctievania, ako aj oblastiam pôsobenia kami. V práci je taktiež predstavená typológia niektorých božstiev, ktorá podľa môjho názoru odráža duálny charakter pôvodného uctievania božstiev a jeho vplyv na vznik a