Molecular mechanisms of neural stem cells generation and regulation - in vitro studies - Kotasová, Hana, 1971- (2012)
Nervové kmenové buňky jsou nediferencované buňky schopné sebeobnovy a diferenciace v neurony, astrocyty a oligodendrocyty. Během embryonálního vývoje jsou za první nervové kmenové buňky považovány neuroepitelové buňky nervové trubice. Při dalším vývoji neuroepitelové buňky mění svou expresi a diferencují v radiální glie. Neuroepitelové buňky a později i radiální glie dávají vznik transientně se dělícím progenitorům, které diferencují do všech typů nervových buněk centrálního nervového systému. Nervový vývoj je regulován mnoha signálními dráhami a transkripčními faktory, které působí, jak napříč celou nervovou trubicí, tak v místním mikroprostředí. Tato dizertační práce je zaměřena na regulaci diferenciace embryonálních kmenových buněk do buněk nervových. K indukci nervové diferenciace jsme použili kyselinu retinovou. Tato indukce se rutinně používá během nervové diferenciace pomocí tvorby embryoidních tělísek.